Az Lovagrendi ereklyék

A lovagrend tagjaira számos ereklye maradt örökségül a régmúlt koraiból. Legtöbbjüket év közben elrejtjük a kíváncsi szemek elől, saját táborainkban és rendezvényeinken kerülnek elő: Gólyatáborban, Gólyabál előtti Lovagi Vacsorán, Vivát Vacsorán és persze a seniortáborokban.

S hogy mik is lennének ezek a nagy becsben tartott kincsek…

Nagymesteri kalap

A mindenkori nagymester talán legfontosabb ismertetőjegye. Az új vezető személyéről is úgy hullik le a lepel minden november végén, hogy az induló lovagok felett körbe-körbe lebegtetik a tökfedőt, majd végül pedig ráejtik az arra méltónak találtatott feje búbjára. A kalap teteje vörös hímzéssel hordozá már sok-sok éve az eddigi viselőinek nevét – minden leköszönt nagymesternek egyik utolsó nemes feladata, hogy ő se maradjon ki a felsorolásból.

Nagymesteri címer

A nagymesteri öltözék másik fontos kelléke, melyet a mindenkori nagymester lovagi ruhájának elejére tűz fel.

Az Excalibur

A kard, mit csak az arra méltó érinthet meg.
A kard, mellyel lovaggá üttetik az arra rátermett apród.
A kard, mely a fagyott novemberi földbe szúrva várja, hogy fáradt nagymesterét követve egy új vezető forgathassa ismét…

Nagykönyv

Talán a legrégebbi emlékhordozónk, melynek alapbölcsességeit egykoron a Kisrabló étteremben vésték egy étlap hátuljára. Alapító atyák névsora, ősök testamentuma, hűbéri rendszer, szertartások… minden, mi a Lovagrend hagyományaihoz köthető immáron több, mint 20 esztendeje…

20 éves a Lovagrend emlékkorsó

2012 tavaszán, fennállásunk huszadik születésnapját egy lovagi torna keretei között ünnepeltük Bodajk katlanjában. Erre az alkalomra készültek ezek a tölgyfa korsók, melyek azóta jó néhány senior polcát díszítik.

Apródi korsók

A lovagrendi taggá válás jelképe. Minden lovagrendi tagnak jár egy saját Szent Grál, mikor eljő az idő s apróddá avatják. Innentől kezdve az ő felelőssége, hogy éjt-nappal vigyázzon rá s ne lépjen be a korsótörők szégyenteljes sorai közé. Alkoholmentes nedűt abszolút nem illik tárolni eme kilenc-tíz deciliteres, egyedi készítésű kerámiaedényekben, melyek között nincs két egyforma darab.

Lovagi ruhák

Az úrhölgyek és lovagok öltözete, melynek pompájáról és egyedi varrásáról már messzi földön felismerik viselőjét. Minden arra érdemesnek kötelessége a soron következő megjelenésig elkészíttetnie saját ruháját, melyet saját maga ízlésére szabhat. Természetesen az ember feledékeny (bár azt tudjuk, hogy Lady Viktória mindenre emlékszik), ezért akad néhány kincstári ruha is a lovagrendi raktárban a véletlenül pórul -és ruhátlanul jártaknak.

A Lovagterem

Kakukktojás ugyan a fenti testvérei között, de mindenképp érdemes megemlíteni a Schönherz legfelső emeletén található Lovagtermet. A lovagrendi hagyományokat és életérzést életben tartó helyiség sok titkot őriz négy fala között. És itt nem feltétlen a Hetek Gyűlésekre kell gondolni… Dicső korokat idéző festésével, óriási “kerek” asztalával és az itt megbúvó ereklyékkel polcain a lovagrend életének állandó mentsvára.